Začal sa súd s piatimi hlavnými strojcami útokov z 11. septembra 2001

05.05.2012 Celý región

Washington 5. mája (TASR) - Proces s piatimi hlavnými strojcami teroristických útokov z 11. septembra 2001 sa dnes začal pred osobitným vojenským súdom na americkej základni Guantánamo na Kube.

Pakistanec Chálid Šajch Muhammad a štyria ďalší členovia al-Káidy predstúpili pred súd, ktorý im prečítal obžalobu. Pätica si však vybrala z uší slúchadlá, cez ktorú počúvajú preklad do arabčiny. Podľa všetkého sa vopred dohovorili na tichom proteste voči pojednávaniu, uviedla agentúra Associated Press. Odmietli tiež odpovedať na akékoľvek otázky sudcu, vojenského plukovníka Jamesa Pohla, čo pojednávanie výrazne spomalilo.

V jednu chvíľu sa dvaja zo zadržiavaných mužov dvihli, aby sa pomodlili pri stoloch svojich obhajcov za pozorného sledovania vojakmi, rozmiestnenými v prísne stráženej súdnej sieni na americkej vojenskej základni na Kube.

Jeden z väzňov bol z bližšie nešpecifikovaných príčin pripútaný k stoličke a uvoľnili ho, až keď sľúbil, že sa bude slušne správať. Obhajcovia všetkých obvinených sa ponosovali, že ich mandanti si nemohli na proces obliecť civilné oblečenie podľa svojho výberu.

Sudca Pohl varoval, že nedovolí obvineným blokovať pojednávanie a bude pokračovať v pojednávaní aj bez ich aktívnej účasti.

Príbuzní obetí z 11. septembra 2001 mohli sledovať proces prostredníctvom telemostu na niekoľkých miestach v USA. Zopár si ich tiež vylosovalo vstupenky priamo do súdnej siene.

Pätica bola obvinená v júni 2008. Prípad však uviazol po zvolení Baracka Obamu za amerického prezidenta. Obama chcel, aby sa prípad presunul na civilný americký súd, avšak Kongres tomu zabránil. Presadil však neprípustnosť dôkazov vynútených krutým správaním sa alebo mučením.

Pri predchádzajúcej súdnej procedúre na osobitnom tribunáli v roku 2008 Šajch Muhammad uviedol, že chce byť odsúdený na smrť. "To je to, čo chcem," povedal obvinený vojenskému sudcovi. Dodal, že sa už dlho chcel stať mučeníkom.

Piatimi súdenými sú Pakistanec Chálid Šajch Muhammad, jeho synovec Alí Abds al-Azíz, Jemenčania Ramzí bin aš-Šíbh a Walíd bin Attaš a Mustafá Ahmad Hausáwí zo Saudskej Arábie. Všetci strávili vyše troch rokov v tajných zahraničných väzeniach americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) a tvrdia, že tam boli mučení. CIA priznala, že Šajcha Muhammada podrobila mučeniu vodou, tzv. waterboardingu. V prípade uznania viny im hrozí trest smrti.

Odborníci predpokladajú, že hlavné pojednávanie s tzv. guantánamskou päťkou sa začne až na budúci rok.

Zdroj: Associated Press
 
 
 

Vyberte región